Идентификация точечного объекта снятого 2023.09.26 возле Ровно

Рис.1 Радіометрія об’єкта на другому фото за допомогою функції SNR Cross-Section i Radiometric Slope в ПЗ IPACO

В кінці вересня на FB-сторінку Ukrainian SRCAA „Zond” надійшло повідомлення від Віталія Х., що 26.09.2023 поблизу Рівного знімкував птахів і в кадр випадково папав НЛО. З фотографом звязався експерт інформаційно-аналітичного відділу УНДЦА «Зонд», редактор ресурсу «Новости Уфологии» Ігор Калитюк: Пізно вечером я зустрівся і заакетував очевидця та отримав оригінали знімків.

Завантажити всі 3 фотознімки в .CR2-форматі оригіналу і відскановану анкету в .PDF

Дата і місце зйомки: 2023:09:26 13:35 біля села Хотин, Шпанівська сільська громада, Рівненська обл., Україна.

Етап 1. Ідентифікація птахів: уважно розглядаючи фото птахів, було виявлено що на фото ніякі не яструби чи шуліки, а круки в раціон харчування яких можуть включатись комахи теж.

Рис.2 Порівняння птахів в небі (збільшується по кліку)

Рис.3 Птахом виявився крук (Corvus)

Етап 2. Ідентифікація видовженого сліду в небі який присутній лише на одному фото — ним виявилась павутина павуків сімейства Linyphiidae яку часто разом з павуками в період «бабиного літа» (фото зроблено  саме в цей період) піднімає високо в небо. Не метеор і не конвективний слід літака.

Рис.4 Реалізація функції «адаптивні рівні» щоб більш детально розгледіти видовжений слід у небі на 20230926_IMG_5338.CR2

Рис.5. Функція Radiometric Cross-Section павутини на фото в ПЗ IPACO

Рис.6 Порівняльні зразки відблиску павутини — взято з мого довідника

Етап 3. Спроба ідентифікувати яркий об’єкт який виявився найбільш цікавим і є присутнім на всіх трьох фото. Здається, оболонка складається з кількох частин. Тоді це кластерний аеростат. Але все сильно піксельне. З іншого боку, оболонка еліпсоподібна, що характерно для великих плівкових аеростатів високого тиску.

Рис.7 Моделювання неба в ПЗ Stellarium 2023.09.26 13:35 з метою виключення припущення про видимість в напрямку ПН-СХ, азимутальної висоти 60°, наявних астрономічних обєктів (збільшити по кліку)

Рис.8 Архів метеозведень 2023.09.26 Рівне (збільшити по кліку)

Рис.9-10 Радіометрія об’єкта на решті фото за допомогою функції SNR Cross-Section i Radiometric Slope в ПЗ IPACO

Рис.11 Інверсивна радіометрія об’єкта

Рис.12 Порівняльні зразки відблиску метеозонду в небі — взято з мого довідника

Рис.13 Зразок китайського РЕБ-зонду які в лютому вторгнулись в повітряний простір США

Етап 4. Залучення колег: я звернувся з проханням надати експертну думку до експерта системно-аналітичного відділу УНДЦА «Зонд» Сергія Петрова: Об’єкт зі збільшенням схожий на метеозонд з підвісом — витягнуті білясті утворення розфокусовані і можуть бути подряпинами на лінзі камери, оскільки останній кадр яскравіший за попередні два. Для порівняння, зафіксований мною взимку метеозонд над Вільне біля Кривого Рогу.

Рис.14-17 Порівняння обєктів знімкованих біля Рівного і біля Кривого Рогу (збільшуються по кліку)

Одночасно я звернувся до інженера НТУУ «КПІ» експерта в галузі аеростатів Миколи Миронова і отримав наступну відповідь:

Даних по фото мало, але спробуємо зробити якісь висновки:
1. Чи був це радіозонд з латексною оболонкою, чи плівковий аеростат? Перша ознака — форма. Латексний аеростат на такій висоті має бути більш-менш круглий. Друга ознака — колір. Тут складніше, бо до знаменитого недавнього польоту китайського аеростата вважалось, що плівковий стратостат через теплові режими може бути лише прозорий. А значить, біленьке — то латексні радіозонди. Зараз це вже не категорично
2. Якщо обережно припустити, що це таки плівковий аеростат і має форму еліпса — тоді це аеростат високого тиску.
Про форми різних типів стратостатів можна подивитись тут
3. Оскільки на сьогодні дані про запуски радіозондів не публікують — інфу про можливі райони запуску аналізувати не можна. Якщо хочете більше дізнатися про стратостати, послухайте лекцію:

Ігор Калитюк, Сергій Петров та Микола Миронов

П.С. До експертизи фотознімків І.Калитюком була залучена спеціально зібрана «аналітична машина» що задіяна у проектах УНДЦА «Зонд» «Прорив-Ідентифікація» і «Спадок-Глобальний архів»

Рис.18 Аналітична машина (збільшити по кліку)


Станьте нашим подписчиком и получайте новости уфологии на почту!

Комментарии Facebook, Twitter, Google, Disqus / правила

© Новости Уфологии, 2011—2024. Все права защищены.
Полное или частичное использование любых материалов сайта Новости Уфологии допускается только с письменного согласия владельцев Новости Уфологии. При копировании материалов сайта активная ссылка на http://ufology-news.com обязательна. Ответственность за содержание рекламных объявлений, в том числе баннеров, размещенных на веб-сайте Новости Уфологии, несет рекламодатель.

Главная  |  О проекте  |  Карта сайта  |  Форум  |  Обратная связь