Поиск неопознанных объектов в украинском небе

Рис.1 Додаток єППО

Пошук невпізнаних об’єктів в українському небі

За небом над Україною, яке зараз є одним із найбільш спостережуваних у світі, спостерігають не лише для відстеження ворожих безпілотників і ракет. Враховуючи, що цивільна та спортивна авіація заборонена, а працюють лише військові, тренувальні літаки та метеорологічні зонди, зйомка неідентифікованих об’єктів не буде дивиною.

Рис.2 НЛО спостерігали з дрона Bayraktar TB2

Як все починалось?

у 1978 році в Радянському Союзі було створено декілька комісій з НЛО тематики (нагадаю, що площа цієї злочинної держави становила 40% материка Євразія, і на щастя вона розпалася), комісії діяли в рамках Академія наук і Міністерства оборони, вони отримали назву Мережа-АН і Мережа-МО (1978-1980), потім вони були перейменовані в Галактику (1981-1985) і Горизонт (1986-1990). Після розпаду Радянського Союзу так сталося, що основне ядро ​​науковців залишилося в Україні. У 1990-х роках були десятки безрезультатних спроб відродити комісії на тому ж рівні який був у Радянському Союзі, і це не лише в Україні, аж поки у 2004 році знову не вдалося відродити їх на базі Центру «Зонд», який став ідейним наступником цих комісій і успадкував усі врятовані від знищення архіви — скачати документ.

У спадок дісталися архіви та масиви НЛО повідомлень – які були досить великі за світовими мірками. І ми можемо їх вільно поширювати в Інтернеті і нам за це нічого не буде.

Як це працює?

До радянської програми вивчення НЛО були залучені не тільки багато наукових інститутів і Міністерство оборони, а й Держгідрометеорологія, до складу якої входять декілька сотень метеостанцій, більше сотні з яких залишаться Україні. Тому не варто дивуватись коли одна частина вцілілої структури, написала іншій — ми без проблем отримали ці дані, зібрані з 1990 по 2018 рік – скачати. Аналогічно ми отримали нові дані і цього року, за період 2018-2024. Варто зазначити, що 2015 році також була створена експертна рада, експертизи якої можна переглянути за посиланням.

Як починалась цифровізація?

З 2020 року в Україні відбувається цифровізація більшості державних бюрократичних процедур і більше 20 мільйонів людей уже оцифровано, це було реалізовано як програми для смартфонів. Тепер в Україні можна, наприклад, не носити з собою паспорт чи водійські права, оскільки всі дані є в додатку, або відкрити бізнес, зареєструвавшись як підприємець, платити податки та подавати декларації, підписувати будь-які документи, зміна місця реєстрації тощо, тому в наявності понад 70 різних послуг — як приклад додаток Дія, а через спеціалізовані Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) можна отримати паперові копії документів.

єППО

Але це ще не все. У нас є система єдиної протиповітряної оборони, яка реалізована як додаток ППО — єППО. Це унікальна система, яка дозволяє кожному небайдужому рятувати життя людей та інфраструктуру нашої країни. При установці програми необхідно дозволити відстеження лише геолокації та паспортних даних. У додатку очевидці повідомляють про всі ворожі об’єкти з неба. Якщо очевидець не може ідентифікувати ціль, будь то літак чи ракета, є варіант, коли ви можете вказати, що ця ціль не ідентифікована очевидцем, тобто НЛО. НЛО — непізнаний літаючий об’єкт, будь-який об’єкт, що знаходиться в атмосфері або в космічному просторі, невпізнаний і не ідентифікований конкретним спостерігачем. Тобто все, що не зміг розпізнати очевидець. За минулий рік ми отримали 11,159 повідомлень про НЛО, і це лише від одного додатка єППО. Очевидці, якщо вони не можуть ідентифікувати ціль, вибирають варіант НЛО.

Допомога ШІ

Ми використовували штучний інтелект, щоб синхронізувати ці звіти на часовій шкалі та відфільтрувати спостереження, які збігалися з ракетними та повітряними тривогами. Навіть якщо з цього масиву виключити час кількох тисяч повітряних тривог, масив решти залишається досить великим. Це не означає, що об’єкти неможливо ідентифікувати; майже всі об’єкти в масиві невпізнаних цілей пізніше були ідентифіковані. Однак залишаються деякі об’єкти, які ще не ідентифіковані, і ці об’єкти іноді залишають наш повітряний простір і залітають на території наших союзників.

Рис.3 Кількість записів про стостереження НЛО із виключенням авіатривог

До речі, сплеск спостережень НЛО наприкінці липня 2023 року знову повторився у 2024 році, що досить цікаво. Ці дані спостереження НЛО являють собою певні точки з координатами, відповідно, отриманими за допомогою технології штучного інтелекту: траєкторією руху об’єкта за геолокацією, про яку миттєво повідомляли очевидці в режимі реального часу, і вона передавалася мобільним групам для перехоплення. Ми прогнозували таку мережу моніторингу в 2015 році, але не очікували, що в 2024 році вона буде реалізована в такому обсязі, так як все найцікавіше тільки починається…

Роздуми

Моя думка, чому кількість повідомлень зросла: ми не були такими відомими, але цей додаток так. У нас не було такого вхідного масиву, тому що люди не так часто спостерігають за небом, як зараз. Хоча раніше нас задовольняли дані Держгідрометеорології, свідчення безпосередньо очевидців, архівні свідчення. Люди пишуть про НЛО ненавмисно, і тільки коли не можуть ідентифікувати ціль, і щоб не писати дурниці, оскільки незрозуміло що це таке, вказують, що це невпізнаний, тобто НЛО. У країні, де проходження невпізнаного розвідувального об’єкта коштує дуже дорого, це людські життя та техніка. Але іноді ми не можемо відстежити всю траєкторію об’єкта, коли він покидає наш повітряний простір і залітає на територію наших союзників, тому необхідна співпраця вчених.

Ці дані спостереження НЛО являють собою певні точки з координатами, відповідно, отриманими за допомогою технології штучного інтелекту: траєкторією руху об’єкта за геолокацією, про яку миттєво повідомляли очевидці в режимі реального часу, і вона передавалася мобільним групам для перехоплення. Це доповнює картину моніторингу неба для мобільними кулеметних груп, які займаються збиттям безпілотників. Тобто пікап з автоматом або щось важче, наприклад, стінгер. Крім того, авіація бере участь у збиттях і це не тільки реактивні літаки, а й турбогвинтові з кулеметним озброєнням, що здешевлює перехоплення. Крім того, безпілотники збивають іншими безпілотниками, таранять або озброюють дрони кулеметами. Виробництво безпілотних мішеней зазвичай набагато дешевше, ніж ракети, які їх часто збивають, і це виснажує систему протиповітряної оборони, для чого й призначені кулеметні відділення, щоб зберегти ракети, які є в обмеженій кількості.

Відео.1 Перехоплення одних безпілотників іншими безпілотниками

Рис.4 OSINT геоприв’язка цілей

Ворог теж знає про існування таких додатків і зробив свій аналог: їм не до сміху, як не до сміху було, коли ми почали залучати турбогвинтову авіацію і збивати безпілотники з кулеметів, а не витрачати дорогі ракети по цілях з пінопласту та дерев’яних плит. Безпілотники з обох боків майже безперешкодно летять у тил і вражають логістику, склади, нафтопереробні заводи, електростанції та підстанції різного призначення. Ми стежимо за цілями, намагаємося їх збити, але не всі встигаємо, або не вистачає засобів для збиття, тому частина летить до наших союзників, тому інколи були випадки, коли ці дрони залітали в повітряний простір НАТО, а потім звідти повертались і вражали…

Варто розуміти, що битва «рою на рій» дронів керованих ШІ з залученням не лише легкого і важкого озброєння, дронів-рестрансляторів, дронів-траспортників, і так далі, це не якась фантастика, а реальність сьогодення.

Відео.2 Приклад невпізнаного об’єкта, яку спостерігали військові

Відео.3 Нам також вдалося обдурити ворога і отримати дані з їх безпілотників, як ми зрозуміли, вони також не можуть ідентифікувати такі об’єкти

Хто ми?

Ми не уфологи; Ідентифікація НЛО не має справу з інопланетянами, не має справу з спостереженнями без матеріальних доказів і даних, до яких неможливо застосувати науковий метод, але ми можемо розглядати незалежні групові спостереження та дані моніторингових комплексів і дронів. Ідентифікація НЛО — це повноцінний науковий міждисциплінарний напрямок, який об’єднує вчених і волонтерів. Ідентифікація НЛО має чітку термінологію та методологію та запрошує вчених та всіх, хто дотримується цього бачення — читати.

Ми намагаємося співпрацювати з нашими союзниками з Франції GEIPAN/IPACO, та Аргентини CIAE , але нам потрібно більше бажаючих, в Україні вся ідентифікація НЛО такого рівня тримається на парі людей. І в більшості наших союзників ми не бачимо активних дій у цьому напрямку.

Також ідея пов’язана з групами для впровадження комплексів моніторингу. Зараз у мене в контакті з десяток таких груп. В ідеалі всі вони повинні бути інтегровані в глобальну мережу моніторингу. Нам дуже допомагають розробки в галузі автоматизації та штучного інтелекту.

Відео.4 Інтеграція в мережу глобального моніторингу

На відміну від уфології, ідентифікація НЛО потребує серйозної підготовки, причому не тільки вміння розпізнавати всі відомі природні та техногенні явища, а й уміння розбиратися в сучасних військових експериментальних розробках, розрізняти маловивчені природні явища, людський фактор, і розпізнавати фейки.

Як до нас долучитись?

Якщо ви хочете чимось допомогти, співпрацювати або провести дослідження на подібному науковому рівні у вашій країні, будь ласка, напишіть мені: ufoaap@gmail.com

Отже вимоги до волонтерів, які хочуть приєднатися до Глобальної мережі ідентифікації повідомлень про НЛО наступні:

1.Бути прихильником реформ, чіткої термінології та єдиної методології.

2.Аналіз має бути пріоритетним, а не просто вірити чи заперечувати.

3.Вважати різні теорії змови та альтернативні науки — необґрунтованими. Бажано бути співробітником наукової установи та дотримуватися наукового підходу в дослідженнях.

4.Командна робота в пріоритеті.

5.Бути готовим до самонавчання, допомагати в пошуку та розробці цікавих методів дослідження та виявлення, обміну досвідом та знаннями. Співпрацювати у збереженні архівів та розвитку комплексів моніторингу.

Я не покладаю великих надій, бо знаю, що буде небагато бажаючих, але це вже буде прогрес. Так як у всього цього спостереження за НЛО має бути якась практична мета — інакше це буде марна трата часу. Це має бути або якась захисна цінність — миттєве сповіщення про загрозу та перехоплення, або наукова — маловивчені аерокосмічні явища, або соціальна — реагування на запити про спостереження у формі ретельного аналізу, або освітня та розвиваюча — тестування програми, алгоритми автоматичного розпізнавання тощо.

Ігор Калитюк

Експерт інформаційно-технічного відділу УНДЦА «Зонд»


Станьте нашим подписчиком и получайте новости уфологии на почту!

Комментарии Facebook, Twitter, Google, Disqus / правила

© Новости Уфологии, 2011—2024. Все права защищены.
Полное или частичное использование любых материалов сайта Новости Уфологии допускается только с письменного согласия владельцев Новости Уфологии. При копировании материалов сайта активная ссылка на http://ufology-news.com обязательна. Ответственность за содержание рекламных объявлений, в том числе баннеров, размещенных на веб-сайте Новости Уфологии, несет рекламодатель.

Главная  |  О проекте  |  Карта сайта  |  Форум  |  Обратная связь